Vy

Kikmete.se

Recept



Sik från Karibien

Om det fanns sik i Karibien så skulle den nog tillagas på det här viset

Det här behöver du:

Till fisken
Ett gäng sikar på 3-4 hg/st
Olivolja
Halster och grill

Till salsan
Mango
Äpple
Tomater
Lök
Vitlök
Gurka
Chili
Lime (både saft och en nypa rivet skal)
Paprika i olika färger
Salt
Peppar
Olivolja
Vittvins vinäger

Till kryddblandningen (för ca 5 sikar)
1 msk hela kryddpeppar
1/2 msk hela svartpeppar
1 vitlöksklyfta
2 msk rostad lök
1-2 torkade Piri piri
1 tsk kanel
1/2 tsk muskot
1 tsk torkat timjan
1 msk salt
1 msk socker eller än bättre Sukrin



Så här gör du:

Fisken
Rensa och fjälla av sikarna. Knipsa av stjärten, fenorna och huvudet med en sax. Ta den vassaste kniven du har och skär diagonala snitt i fisken med 2 cm mellanrum. Strö lite salt på insidan av fisken och gnid på den med kryddblandningen och lite olivolja. Se till att det hamnar lite kryddblandning i snitten och också på insidan av fisken.
Ställ undan fisken i ett par timmar.



Salsan
Skär grönsakerna och frukterna i små tärningar. Häll i lite olivolja, vinäger och saft från lime efter smak. Riv ner skalet av en lime. Salta och peppra. Rör om.
Ställ in i kylen för ett par timmar. Salsan blir faktiskt godare då smakerna får blandas ett tag.

Tillagning
Tima fisken hårt i ca 3 minuter på varje sida. Att de blir en aning svartbrända på skinnet är bara plus och förhöjer smaken.
Servera genast.

Sikar på väg till krematoriet

140227 Lasse

 

Tillbaka