Vy

Kikmete.se

Recept



Röding med saffranssås

Lite annorlunda smakkombinationer


Fisken:

Benlös filé av röding (alt öring), 4 cm bred  bit/portion. Skär upp bitarna enligt fotot. Observera att firren i fråga ska vara något större än de flesta man brukar få i fjällsjöar dvs. ungefär 2 kg.




Stek fisken på stekpannan med skinnsidan ner i relativt låg värme. Använd skirat smör till stekning. Efter att skinnen fått en fin ljusbrun kulör strö på lite salt och vitpeppar på fisken och ställ stekpannan i ugnen som håller ca 100 º C. Fisken är klar på ca 15 minuter.

Såsen

Det här behöver du:

1/2 finhackad schalottenlök
2 dl hönsbuljong
2 dl torrt vittvin
1 msk majzena
Smör
Cayennepeppar
1 frp saffran

Gör så här:

Fräs löken i smör. Då löken har blivit mjuk släng i buljongen, vinet och saffranet. Koka ihop såsen och sila bort löken. Tillsätt lite majzena nerrört i en skvätt kallt vatten. Smaka av med lite cayannepeppar.


Så här kan det se ut.

Ris och lite sallad fungerar bra som tillbehör och servera till samma vin som du gjorde såsen på. 

100412 Lasse

 

Tillbaka