Vy

Kikmete.se

Recept



Klar grönsaksoppa med stekt torsk 

På utrikiska skulle soppan nog heta Consommé, men vad fan...

Det här behöver du:

Till fisken
Ryggfilebit av torsk
Kycklingskinn
Salt och peppar
Plastfolie

Till soppan
Olika grön- och rotsaker t ex. kål, morötter, selleri, lök, tomater, broccoli mm. Jag brukar ta en titt in i kylen och använda det mesta i grönsakväg som börjar bli gammalt, men inte har lärt sig att gå än.
4 äggvitor
Salt
Peppar


Tillbehören
Morotstavar
Ärter och ärtskidor
Broccoli



Så här gör du:

Skär torsken i avlånga bitar som är ca 30 mm tjocka. Längden på bitarna ska vara sådan att kycklingskinnet räcker till att täcka biten helt.
Strö lite salt och peppar på fisken och rulla kycklingskinnet tajt runt biten. Därefter rullar du korven ännu tajtare i en bit av plastfolie. Folierullen ska likna en grillkorv.
Sedan ska fisken lagas lite försiktigt (ångkokas) i ca 4 minuter. Tanken är att få en fastare konsistens på det hela inför stekningen. Jag brukar laga fisken i en dubbelbottnad grötkastrull. I en sådan blir temperaturen aldrig högre än 100º C. Var kreativ.

Grovhacka grön-/rotsakerna och släng ner dem i en kastrull och tillsätt ett par liter vatten. Se till att skära bort alla delar som inte ser aptitliga ut.
Låt sjuda ett bra tag. Typ en timme minst.

Under tiden kan du fixa fram små fina buketter av broccolin och ansa ärtskidorna. Skär till ett par nävar med morotstavar som är ca 50 mm långa och 5 mm tjocka.

Då du tycker att grönsakskoket börjar smaka nog gott, så silar du soppan. Sedan vispar du äggvitorna till skum och rör ned dem i soppan. Soppan ska fortsätta att sjuda lite lätt. Slutligen kommer äggvitorna att lägga sig som ett lock på soppan och buljongen under ska likna ljust te.
Då häller du soppan genom en kökshandduk och har du flyt så är soppan nu kristallklar.
Medan soppan börjar sjuda igen steker du torskkorven (ta bort plasten först!) i en rätt het stekpanna tills kyckligskinnet ser ut som på bilden.
Låt fisken vila en stund och börja ösa in tillbehören i soppan i en vettig ordning. Alltså morötterna först (för de kräver längst tid till att tillagas), sedan broccolin följt av ärtskidorna och sist ska ärtorna in i bara 1 minut. Tänk på att tillbehören ska vara tillagade och inte kokta till mos. Hela tillagningstiden för tillbehören är inte mer än 4 minuter.
Smaka av soppan med salt och peppar.

Skär fisken i puckar av 1 cm i tjocklek.

Ta ett par skopor med grönsaksoppan i en djup tallrik och placera fiskbitarna ovanpå.
Jag lovar att du kommer att älska rätten!



Så här bör det se ut:

140124 Lasse

 

Tillbaka