201010


Vikt 83 kg (!)

Jo.
Medan jag sörplade i mig morgonkaffet och slöläste nyheter av de dagliga skjutningar, coronavirusar och våldtäkter på datorskärmen så kom jag plötsligt på att bläddra igenom det jag skrivit om hälsa/mat/dieter för att se om mina uppfattningar har ändrat under åren.
Om de har!

Det som jag anade lite vagt tidigare har vuxit till en stark övertygelse.
Problemet med vår övervikt och hälsoproblem är inte att vi äter för mycket fett och rör på oss för lite.
 
Problemet korfattat är felaktiga kostråd från myndigheter, usel industrimat och hälsovård som grundar sig på symptomlindring istället för att lösa underliggande problem.

Därför vet inte folk vad det ska äta, hittar inte vettiga matvaror i affärerna och får en burk med piller av doktorn då de som följd börjar få problem med hälsan.
Alltså en riktig illaluktande soppa.
Och räkna med att de lilla rökridåerna av desinformation som tobaksbolagen la ut för att dölja det faktum att de sålde produkter som orsakade cancer är som en brasa gjort av fuktiga grenar jämfört med bolmandet från vulkanutbrottet som mat- och medicinindustrin åstadkommer för att skydda sina inkomster.
Lycka till med att hitta rätt i den tjockan ...

I och med att det blir rätt många och låånga timmar med betesbyggandet i verkstan så har jag försökt sysselsätta min adhdasbergerautistisk-fiskarhjärna med intressanta saker. Eftersom det är mat och hälsa utöver jakt och fiske som jag är mest intresserad av så har jag börjat lyssna på olika föreläsningar om ämnet på Youtube.
Rätt snabbt gick jag genom det som fanns att hitta från norden (danska hoppade jag över pga förståeliga skäl) och sedan då jag gick över till att lyssna på de som surrade om hur mat påverkar vår hälsa på engelska så öppnade det sig ett helt nytt universum av information.
Från början gick det hela lite trögt förstås. Det börjar vara några år sedan jag läste engelska på skolan och vokabuläret för att begripa forskarsnacket ingick nog inte ens i den kursplanen.
Men det fina med youtube är att om man snubblar på ett uttryck eller ord som man inte förstår sig på så slår man stopp i maskin och googlar runt så länge att mysteriet börjar klarna upp.
Och lyssnar vidare.
Numera lyssnar jag akademiskt engelska flytande och rent av förstår en hel del (heh heh) ...

Nåväl.
Kvalitén på det man hittar på youtube varierar stort från kattguld av tråkigt svammel och rent desinformation till enstaka skimrande guldkimpar av nyttigt information från ärliga och kloka människor.
Problemet är förstås att veta vad som är vad. Bara att lista ut det tycker jag är roligt.

Några exempel av folk från den senare kategorin. Namnen på listan består inte bara av forskare utan också av författare, läkare, journalister mm.
Så här kommer namnen på några vettiga människor: Jason Fung, Robert Lustig, Dr Sten Ekberg, Anders Eenfeldt, Aseem Malhotra, Tim Noakes, Lars Bern, Ralf Sundberg, Nina Teicholst, Gary Taubes, Paul Mason, Dr Erik Berg, David Perlmutter, Thomas Seyfried, Steve Phinney, Iivor Cummins, Chris Knobbe, Dave Feldman och den här listan är förstås bara ett litet smakprov ... 

Och i den andra änden av skalan har jag hittat några riktiga bottennapp. Egentligen rena desinformatörer och folk som orsakat del av den rådande förvirringen kring kost och hälsa.
Den allra värsta först (fanfar!!!) - Ancel Keys. Den här mannen är orsak till minst lika mycket lidande som Hitler, Stalin och Mao tillsammans. Direkt då tidsmaskinen blir uppfunnen så bokar jag en biljett till början av 1900-talet och stryper den jäveln. Genom medvetet forskningsfusk blev han till fader av den rådande fettskräcken och kolesterolhysterin med hjälp av samvetslös mat och medicinindustri. Du kan tacka honom och dem för din kalaskula, pre-diabetes, blodtrycksmedicin, bröstsmärta och statinpiller.
Några fler namn på listan: Dr T. Colin Campell, Maj Lis Hellenius, Dr John Mcdougall. Som ursäkt till den korta listan är förstås det att jag vill inte slösa bort mitt liv till att lyssna på dylika skitsnackare.

Det här blev en längre berättelse än jag tänkte från början.
Jag får fortsätta en annan gång.

201010 lasse
 

 

Tillbaka