Vy


Pimpla kustsik


Sik är den fiskart som folk oftast har i sikte då, de ränner runt vikarna vid Västerbottenskusten. I artikeln "Vattenståndet i kvarken" har jag beskrivit hur vattenståndet och vädret påverkar sikfisket. Här tänkte jag skriva om lite mera ingående om hur man får siken att nappa.

Utrustning:
Pimpelspöet ska helst vara preparerad enligt artikeln "Flexibel är starkt" och laddas med 0,14 - 0,16 mm tjock monofillina. Som isborr duger det gott med en vanlig Moraborr med skärdiameter på 130 mm. Jag gillar modellerna med utbytbara skär för det är ganska enkelt att ha med sig några par skär i reserv. För övrigt brukar jag ha med mig en huggkrok. Det är hemskt vanligt att fisken lossnar precis i hålet med följden att man sticker in hela armen i pimpelhålet och försöker fånga fiskrackaren. Förgäves. Sedan pimplar man resten av dagen med en blöt jackärm - huvva.

Var hittar man siken?
Det är svårt att ge ett enkelt svar i den frågan. Fiskeplatserna kan se väldigt olika ut. Ett sund eller ett skär kan vara bra, men det vanligaste stället för bra sikfiske är en vik. Jag tycker att jag  alltid hittar de största sikarna i de vikar som har dybotten med en del växtlighet. På fiskeställen med sterilare stenbottnar hittar man oftast bara mindre fisk. Det finns dock undantag. Här kommer ett gäng GPS positioner där jag själv har lyckats bra. Jag har tagit positionerna från sjökortet - så de är inte riktigt exakta. Dock bättre än inget ...
N63°26´04,4" O019°29´44,7"
N63°25´23,3" O019°30´36,1"
N63°25´49,9" O019°30´54,3"
N63°36´23,9" O020°00´56,3"
N63°35´56,5" O020°00´38,4"
N63°36´52,6" O019°54´02,9"
N63°35´28,0" O019°52´57,8"

Beten?
Det är ganska enkelt. Myshkor i olika färger och storlekar. Rent allmänt kan man säga att tidigt på vintern lyckas man bättre med lite skrikigare färger typ nyckelpigan, orange och fluoröd. På våren brukar det funka bättre med mera naturtrogna färger, t ex svart, koppar och brunt. Men man måste prova sig fram. Varje gång. Jag tycker att det fungerar bäst att ha framme tre-fyra pimpelspön laddade med olika myshkor. Olika färger och storlekar. Sedan kollar jag vad fisken gillar för tillfället. Vissa dagar väljer alla sikar samma myshka. De flesta dagarna funkar det bäst att man byter myshka ofta. Vill de inte riktigt vara med utan tvekar vid myshkan, så ska du byta till en mindre myshka. För det mesta tar siken bättre ju mindre myshka du använder.

Favoritmyshkor

Fiskemetod? Rörelser mm.
Oftast är det ganska lätt att lura siken att hugga. Inga krusiduller. Tätt darrande lyft från botten upp mot iskanten. Det brukar funka.
Rent allmänt kan man säga att vid första isen och mitt på vintern söker siken födan närmare botten. På våren simmar de ofta precis under iskanten.
Om man förenklar fisket till max så kan man säga att på vintern ska man fiska nära botten med en halvstor myshka i rött. På våren ska man fiska med en liten svart myshka uppe vid iskanten. Fast livet är oftast inte så enkelt ...

Är siken svår?
Vill siken inte riktigt hugga utan är bara halvintresserad, så kan det hjälpa att dra undan myshkan och låta fisken jaga lite. Ett annat säkert kort är att man drar in myshkan upp i pimpelhålet då siken kommer fram. Då brukar de kvickna till. Fungerar ingenting så borra ett hål där det är lite grundare. Siken hugger allra bäst där det är riktigt grunt, typ bara 30 cm mellan isen och botten. Vid första isen kan de hugga bättre där det är lite mörkare under isen, t ex områden med lite tjockare is- eller snötäcke.

090324 Lasse 
Tillbaka