Vy

Tips för långedrag


Det traditionella sättet att fiska med långedrag är som bekant att man agnar kroken på långedraget med metmask, släpper ut x-antal meter lina och ror sakta runt sjön. Då gäller det att vara stark i tron. För det är inte alltid så effektivt. Det går att göra fisket lite effektivare.

Tips 1:
Skaffa ekolod, GPS och djuprigg. Kör sakta och följ T ex 10 meters djupkurva med långedraget svepande 1,5 meter ovanför botten. Får du ingen fisk så tar du om samma sträcka, men följer 12 meters djupkurva istället, osv. Någonstans är de rackarna och lurar. Får du ett hugg så gör du en markering på GPS. Kör tillbaka från samma håll till markeringen där du fick hugg tidigare. Med stor sannolikhet kommer du få ett hugg till, och en till som följs av flera hugg -  äsch - du fattar galoppet.

Tips 2:
Varför agna med mask och djävlas med småfisken. Istället för en metkrok så knyter du dit en wobbler med 60 cm lång 0,35 monofillina. Öka farten något och fiska på det viset som jag beskrev i tips 1. Du kommer att se att smårödingarna och öringarna blir utbytta till rejälare bitar.

Tips 3:
Vill du gå in för att dra den store?
Skaffa betesfisk. Gärna småsik, siklöja eller benlöja. Det bästa vore förstås att du kunde hålla dem levande (hink + syrepump). Annars håller de sig färska några timmar i iskross också. Byt wobblern mot ett betestackel och sänk farten till 1-1,5 km/timme. Ta med dig en rejäl håv...
Lycka till

090129
Lasse 
tillbaka