Vy

Fiske med pulkor


Då man äntligen har dragit på någon lite bättre fisk på kroken vill man inte tappa den. Jag har haft problems med att få planerboardsfisket att stämma. Småfisken fastnar bra, men de stora har lätt att slita sig.
Hur kommer det sig?
Jag har en teori om detta.
Småfisken har svårt att få linan att lossna från utlösaren. De hänger kvar, rycker och sliter i linan och drar därmed fast krokarna ordentligt.
De större firrarna hugger mer distinkt och får lätt linan att lossna från utlösaren. Efter att linan har lossnat från utlösaren får fisken dessutom en massa löslina. Mothugg nummer två kommer först då löslinan åter är sträckt. Fast då är avståndet till fisken så pass stort att linan fjädras så mycket att krokarna inte fäster.
Utlösare.

Jag har provat att mäta krafterna vid mothugg. En vanlig 8 fots trollingspö med lagom åtdragen slirbroms ger ungefär 1-1,5 kg mothugg.
En vanlig utlösare av typen Offshore 2 ger faktiskt ca 1 kg kraft vid mothugg ifall man trycker in linan ända längst in i gapet. Problemet är bara det att lina lätt skadas vid hugget. Gummigreppet är så pass mjukt att linan gärna börjar skära sig in istället för att hoppa ut. Efter det är linan inte sig lik längre.
Det känns inte rätt.
Den röda utlösaren (kopia) är något bättre i det avseendet. Gummit är hårdare och helt slät. Tyvärr så håller utlösaren linan bara med en kraft på 400-500 g.
Det duger inte.
Jag tror att jag har kommit på lösningen.
Lösningen ser ut så här.


Linda en gummisnodd runt käftarna på utlösaren. Gör en skarvknut på linan på det avstånd som du ämnar att ha mellan draget och utlösaren. Jag brukar använda 60 meter som standard släplinelängd. Lämna ena linspetsen otrimmad. Den ska vara ungefär 3 cm lång. Slå en käringknut i ändan på linstumpen. Sätt linutlösaren på linstumpen med käringknuten vilande mot käftarna.
Det finns flera fördelar med detta arrangemang. Käringknuten hindrar att linstumpen glider i gummin och skär dem sönder. För det andra så tar inte huvudlinan stryk av den hård ställda utlösaren - bara linstumpen. Dessutom har man alltid en markering för släplinelängden och får lika långa släplinor på varje spö med automatik. Det brukar hindra trassel och tjorv.

Jag tycker att det verkar rätt finurligt. Förutom att småfisken kommer definitivt inte att orka rycka lös linan från utlösaren. Det kommer att medföra lite extra jobb - fast å andra sidan är det ju de stora fiskarna vi vill åt.
Eller hur?

090613 Lasse 
tillbaka