Vy

Kikmete.se                                                         Tillbaka

Ta reda på fångsten


Filéa en makrill
Makrillen är en fin och nyttig matfisk, men den är något annorlunda konstruerad än de flesta andra fiskarna. Den har en rad småben i mitten av filén. Att äta en dåligt urbenad fisk är ingen fröjd och förstör lite av förtjusningen med en god måltid.
Men det fixar man enkelt med en vass kniv.



Gör så här:
Rensa fisken som vanligt. Själva fileandet går till exakt lika som att fileandet av en lax.
   

Men här kommer skillnaden.
      
Man ska göra ett snitt på ömse sidor om benraden ända ner, men inte igenom, skinnet. Genom att hålla skinnet som ett stycke håller fisken ihop bättre vid tillagning.

Därefter skär man lös remsan med benen.
   

Jag brukar strö på lite salt på filéerna och låta dem stå ett tag i rumstemperatur före de hamnar på stekpannan. Jag inbillar mig att jag får finare stekyta på det sättet.
Måhända.

130914 Lasse