Vy

Kikmete.se

Recept En riktigt god soppa

Jag kokade soppan av öring men det går också att använda lax, kanadick eller röding.

Fisken
Öringfilé (skinn och benfri) som tärnas till rätt ordentliga fyrkantiga bitar. Det brukar inte vara helt fel att salta fisken lätt i det här skedet. Lite peppar skadar inte heller.


Ta reda på skrovet, huvudet, fenorna och bitar du skurit bort från filérna. In i en kastrull med dem följt av vatten tills fisken är täckt.
Låt sjuda i 70-80°C läänge. Flera timmar eller helst en hel dag. Sila och förvara i en övertäckt kanna i kylskåpet tills det blir dags. Buljongen är vitsen med hela soppan. Genom att bara låta fiskskrovet sjuda under en lång tid istället för att stormkoka den så blir buljongen klar, len och fiin.

Buljongen bör se ut så här


Skär morötterna till stavar. Mängd - lagomt

Och purjolök

Fräs purjolöken och morötterna i smör tills de mjuknar något. De behöver inte få färg.
Skicka in 2 dl vittvin i kastrullen och koka så länge att alkoholen har dunstat bort och häll sedan i buljongen samt ordentligt med grädde. Alltså - var inte försiktig med grädden! En halvliter tycker jag är lite snålt. Och vispgrädde 40 % ska det vara.

Låt soppan sjuda tills det är ca 30 minuter kvar till servering. Skicka sedan i fiskbitarna och låt soppan koka upp för att sedan åter bara sjuda lätt.
Garnera med dill och servera med rostad rågbröd med riktig smör på och kallt vittvin.


En bra rätt att samla in pluspoäng med!

190719 Lasse

 

Tillbaka