Fiskeblogg 220603


Arbetsplats!

Nu verkar Öreälvsprojektet som SLU driver sparka igång för min del. Första dagen gick åt att sjösätta båten och göra i ordning "arbetsplatsen". Istället för att knyta mottagar-riggar (Loggrar) ute på havet i en gungande båt så gör man dem i ordning i hemmahamnen.
Projektet verkar utökas något och det innebär att vi ska ut med än fler mottagare i området utanför Öreälven. I och med att vädret var så lugnt så hann vi faktiskt få ut några mottagare också.
Att skicka ned lite rep och ankare mm. i havet kan låta enkelt, men då de ska sedan gå att hitta och dragga upp också, blir det hela lite svårare. Dessutom ska de helst inte fastna i någons båtpropeller eller i bottenstenar och dessutom palla för de hårda strömmarna vi har i Kvarken och de stora vågorna från stormar som hälsar på oss emellanåt, så börjar det hela låta ganska svårt.

Det är det också. Havet i Kvarken är egentligen en väldigt stor tvättmaskin med alldeles för högt varvtal vissa dagar.
Det kråver mycket av utrustningen.


Jag trivs bra på kontoret!

Jag har blivit lovad lite material om de resultat som man fått från projektet hittills. Jag vet inte i vilket format det blir, men jag försöker presentera det på något sätt här på hemsidan.
Hemskt spännande!

Min uppgift kommer mestadels vara att fånga olika fiskarter för märkning. Det mest brådskande fiskarten hörs vara abborre. Tydligen är det så att man använder olika stora sändare till olika fiskarter. Och storleken på sändaren bestämmer hur stort batteri det finns i den. Och ett litet batteri har förstås kortare livslängd än ett stort. Då det gäller abborrar så är sändarna små och har en kort "livslängd" - så det vill till att jag fiskar upp ett gäng nya abborrar som får delta i projektet.
Det upplever jag inte som ett problem ...

Senare tror jag att det blir frågan om ett antal olika fiskarter som ska förses med sändare.
Det hörs riktigt trevligt!

Ny wobblerfärg!

Här kommer en ny "finvädersfärg". I soligt väder och i klart vatten tycker fisken ofta om färgranna och blänkande beten. Är de sugen på sånt så kommer de här till användning. Jag kan tänka mig också att firrarna i Vänern skulle kunna uppskatta kulören.
Wobblern är pärlemorvit i buken och har en rygg bestående av guldfjäll på gul/grönt underlag. På sidorna finns det blåa och röda inslag och hologlitter.
En riktigt färgrann skapelse med andra ord.
Den finns än så länge i 13cm och 16cm och har färgnumret 19.

220605 lasse