Fiskmiddag 190713
Drygt tio år har frugan och jag lagat fiskmiddag en gång per år på den lokala finska föreningen.
Att tiden verkligen rinner iväg ...
Den här gången var de lokala fiskarterna på temat.
Totalt blev det 10 olika rätter. De flesta av rätterna var
sådant som vi tycker själva om och som är relativt
lätta att få ihop.
Att laga mat åt en grupp på ca 30 personer är inte
direkt lätt och det får inte börja djävlas
speciellt mycket för att det hela inte skulle bli en fiasko.
Så - enkelt är riktlinjen.
Nu blev det mat av abborre, sik, havsöring och gädda. Som
exempel så blev gäddan filead benfri och friterad med
pankobröd, öringpytt med trattkantareller och halvfrusen
romsås, gravad sik, stekt havsöring, cesarsallad med stekt
abborre mm.
Och öringsoppa.
Här borde man få höra en fanfar!
Det slumpade till sig på det viset att soppan som serverades med
rostad finskt rågbröd - blev nog den godaste fisksoppan jag
fått i mitt liv.
Och det är inte lite sagt. Det har blivit många tallrikar med fisksoppa under åren för mig.
Den här var den godaste.
Då jag lagar en fisksoppa brukar jag använda huvudet,
fenorna och skrovet av fisken till att koka buljong av som utgör
själva kroppen av fisksoppan.
Den här gången blev det så mycket sådant att
kastrullen blev smockfull. Och för att det inte skulle koka
över och rinna över hela spisen så ställde jag
temperaturen så att det buljongen bara sjöd utan att
egentligen koka överhuvudtaget.
Och jag glömde bort buljongkoket helt.
Sent på kvällen kom jag på att kastrullen fortfarande
låg på plattan, men orkade inte sila den då utan
ställde hela kastrullen in i kylrummet för natten. Nästa
morgon silade jag den och buljongen var inte grumlig och full av
små vita flagor som den brukar vara utan den
var närmast klart som vatten.
Det här blev nog inte bra - tänkte jag.
Lite nyfiket tog jag en sked och smakade på buljongen som smakade
friskt och hade en fyllig fisksmak utan någon som helst antydan
till den fräna fiskfettsmaken som det annars vill gärna komma
fram i buljongen.
Och soppan som jag gjorde blev därefter.
Så =&/&/%/()=/ BRA!
Vissa gånger slumpar sig sakerna på det viset att allt blir bättre än man tänkt sig.
Sådant händer också.
Jag skriver upp receptet på hemsidan så småningom.
190714 lasse