Gissjön 180804


Göstider!

Första gösen lät vänta sig. Efter många timmars harvande med otaliga abborrar och smågäddor fick till slut ett napp av en fisk som inte gjorde så mycket väsen av sig.
Gösen vägde nog inte mer än 4 hg.
hurra ...

Abborrarna i sjön var däremot pigga och fina. Den största abborren jag fick låg nog kring kilot och hemskt många av dem låg i vikter mellan 5-8 hg.
Abborrarna i Gissjön hade en lite speciell utseende - de var blåa i tonen allihopa. Vissa lite mer och de andra mindre blåa - men ändock blåa.


En blåborre!

Jag har läst allt som jag hittat om gösfiske på internet. Efter en massa sökande kom jag till en websida från Finland där en ivrig gösfiskare berättar på ett rakt och ärligt sätt hur han lyckats rikta sitt fiske på ett sätt som genererar fler stora gösar. Den största han hade lyckats trolla upp hade vägt nästan 12kg!
Här
Väldigt intressant! För er som inte kan finska blir nog nyttan av texten något begränsad ...

Lite enkelt kan man sammanfatta hans skrivelse med några enkla tips:
- Trollingfart 2-2,5km/h. Högre fart genererar mest bara smågös!
- Man ska ha beten som klarar av att simma ganska yvigt i en så låg fart
- Uppe vid ytan ska beten vara ljusa och simma med något tätare slag
- Nära botten ska man ha mörka beten som slår med glesare och yvigare slag
- Djupriggar ger inte så mycket storgös utan den rätta melodin är sidoparavaner med nerblyade beten
- Det viktiga är att få beten att gå i rätt höjd i vattnet och fiska vid tidpunkter då storgösen är i farten dvs. kvällar och nätter.
ungefär så ...

Då solen började röra trädtopparna kom gösarna igång på Gissjön. Under den magiska timmen mellan klockan 21-22 fick jag ett litet gäng gösar upp till dryga kilot.
Jag tror inte att jag såg så många större gösar i ekolodet heller.
Jag kanske var på fel plats på sjön. Eller då var inte de stora gösarna i farten. Eller att jag fiskade fel på något sätt.
Svårt att veta.

180818
Lasse


Tillbaka