Burträsk 180802


Åskan är rätt fin och mäktig att betrakta. Fast inte då man fiskar i en båt mitt ute på en sjö. Då blixtarna började slå ner så åkte jag snällt i land och lät det hela passera.


Vid det laget hade jag redan hunnit få ett par gäddor, ett gäng småabborrar och 3-4 gösar. Fiskemetoden var enkel och trivsam. Jag fiskade med en handhållen kort och styvt haspelspö med en tunn flätlina på rullen. I änden på flätlinan hade jag knutit ett trevägslekande med en 50 cm lång linstump till sänket och ca 1,5 meter till wobblern. I sakta fart körde jag runt på sjön och höll wobblern nära botten med hjälp av ett lagomt stort sänke. Ner till 4 meter räckte det med 40grams sänke och för att kunna följa botten där det var 5-6 meter djupt bytte jag till ett sänke på 60gram.Djupare än så försökte jag inte fiska så mycket.

Enkelt är vackert!

Rätt mycket fisk i farten!

Jag behövde inte vänta länge på det första hugget. Då jag skickade ner wobblern och kände botten med sänket kändes det som om hela tacklet hade fastnat i någon stock eller annat skrot i botten.
Först efter några sekunder förstod jag att det var en hygglig gädda som slukat wobblern.

Gäddan vägde nog 5-6 kg så det tog en bra stund innan den lugnade ner sig så pass att jag lyckades rycka ut kroken som satt fast i mungipan på den.

Första gösen fick jag först då jag bytte ut den knallgula wobblern till lite diskretare färgsättning dvs. Kariglitter...

Lite finare gös!

Kariglitter gav klart fler hugg än wobblers i skarpare färger, men först då jag skickade ut Pricken lossnade fisket helt. Den är pärlemorvit på buken och sidorna med grön rygg i fjällmönster. Och en knallröd huggpunkt mitt på sidan.
Öringswobblers fungerade alldeles ypperligt för ändamålet pga att de inte har nästan någon djupgående alls i så låga farter man fiskar gös i - typ 3 km/tim. Genom att pocka ner nosöglan en aning fick jag wobblers att slå rätt yvigt trots den låga hastigheten.
Och det viktigaste var förstås att gösarna tyckte om dem ...

Den föll gösen i smaken!

De flesta göshugg kom då jag drog betet snabbt framåt 30-40 cm för att sedan låta den stå still ett par sekunder. Vid nästa lyft med spöet satt gösen redan fast. Rätt roligt fiske om man bortser storleken på gösarna ... De flesta av dem vägde bara 3-4 hg, men jag fick faktiskt med mig 3 gösar kring kilot.
De är faktiskt rätt goda. Gösfilé kokt i vittvin är inte helt fel.

Totalt fick jag ett tjugotal gösar.

Jag provade fiska på lite olika håll runt om i sjön, men det var vid en djupkant till en större grundflak som gav de allra flesta av gösarna.
Till slut började plottern teckna nästan som en väg dekorerad med waypoints som jag markerat för varje gös.
Jag döpte området till "Gösboulevarden".
Den går i en lite böjd form mellan positionerna N64º31,361´O20º41,388´ och N64º31,489´O20º41,368´ och N64º31,600´O20º41,620´
Gösarna var klart bäst på hugget vid solnedgången för att helt sluta hugga vid 22.30.

Det här gav mersmak.

180807
Lasse


Tillbaka