Inför laxtrolling

Några år sedan bestämde jag mig att det får vara nog med försök med laxtrolling i Kvarken tills jag blir överbevisad med flera laxar som blivit fångade på trolling någonstans efter kusten.
Än så länge har bevisfoton lyst med sin frånvaro. Jag har pratat med en trollingfiskare som fått ett par laxar vid Sydostbrotten, men det området kan inte riktigt kallas för kustnära ...
Men från den Finska sidan är bevisläget lite annorlunda. Det finns mycket lax och det går att få dem på trolling med helt vanliga trollingskedar.

Nu tror jag dessutom att jag har förklaringen till varför det är på det viset.
Det finns två fasta stora havströmmar i Kvarken.
Den ena följer den västra sidan om Holmöarna och den andra går närmare den finska sidan.

Ungefär på det här viset. Spetsen på pennorna visar strömmarnas riktning.

Alltså - på den Svenska sidan kommer det ner en stor havström norrifrån som för med sig bräckt vatten som får laxen att sluta äta. Och på den Finska sidan kommer det en ström söderifrån med salt vatten och gör att de laxar som är på sin lekvandring fortfarande käkar någon strömming emellanåt.

Jag tror att det hela är så här enkelt. Vill man få lax på trolling i kvarken - ska man fiska i den strömmen som går norrut.

Så nu då jag har en lite större båt så börjar idén om laxtrolling locka igen. Enligt de trollingfiskare jag varit i kontakt med i Finland så de dagarna det inte blåser för mycket på laxställen - enligt lagen om allt jävlighet - så är det dimmigt där. Och då lastfartygen åker just där man ska fiska lax så blir det hela väldigt, väldigt spännande.
Av en fel anledning. Typ - blir jag överkörd av ett fartyg eller inte ...
Min lösning blev det här:

Så nu håller jag på med kabeldragning och monterar nätverkskort, strömbrytare och fan och hans moster.

Men hellre det än att åka runt i tjockan och vara rädd.


Så någon gång vid månadskiftet maj/juni kommer jag att släpa laxskedar ungefär vid platsen för markören på fotot ovanför. Det blir en bra bit att åka från Rovågern.

Själva fisket är tydligen ganska enkelt. Man ska bogsera Isotiura skedar i olika silver/grön/gul/blåa toner nedsänkta med sänken från 20-150gr med planerboards i 2,5-2,8 knop.


Isotiura

Bara för att göra det hela lite mer intressant har jag införskaffat omålade skedar som jag lackat i mina egna färgkompositioner. De fem från vänster är mina egna färger (vissa med UV-lack förstås) och de två på högerkanten mer utprovade originalfärger för lax i Kvarken.
Jag tänkte också prova förse några skedar med en enkelkrok och kanske knyta på lite lurv på kroken.
Jo - jag är hopplös ...

Men före laxtrollingen kommer jag att köra en korttur på ett par veckor till Vänern i början av april. Det kanske blir rent av ett nytt försök med Kinnekulleträffen.
Så nu är det full huggning i wobblerverkstan ...


160307
Lasse


Tillbaka