Granträsket 170215-16

Vädret skulle åter bli riktigt soligt och fint - i mitten av februari! Det bör man utnyttja på något sätt  - tänkte jag. Och eftersom jag hade fått tips om ett bra abborrvatten så var det bara fylla bilen och släpet med packning, skoter och diverse övernattningsutrustning.
Bilen blev fylld till den graden att hunden fick knappt plats på framsätet.

Jag planerade resan så att jag skulle infinna mig i Kalvträsket prick klockan 10 på morgonen då byaffären öppnar för att få köpa fiskekortet där. Tanken var också att kunna få köpa lite ved till kaminen för tältkåtan för att slippa hålla på med vedhuggning på kvällen.

Planen fungerade bra. Den första människan jag mötte i Kalvträsket råkade vara en som hade följt min hemsida och var snäll nog för att förbarma mig med ett par säckar björkved.

Tack så hemskt mycket! De kom verkligen till användning under natten då temperaturen gick ner mot -10°C.

Inte så mycket senare åkte jag redan skoter på blankisen på sjön i det vårliknande vädret. Jag behövde inte söka abborren ensam för Rickard som tipsade mig för sjön passade på att köra ett fiskepass med sin fru och polaren Alf från Umeå.
Vi behövde inte gå utan fisk så länge ...
Det gick att få abborre i stort sett varje hål man borrade. På våren blir abborrarna mer koncentrerade i stim och är svårare att hitta i okända vatten.
Men nu var det bara att borra upp ett hål i stort sett varstans på sjön och börja dra upp abborrar.
Midvinterproblematik.
Det fanns förstås områden som var bättre än andra, men skillnaden var inte så mycket i antalet fiskar utan hellre i storleken av dem. Vissa områden fick man bara tusenbröder för att på andra ställen höll abborrarna bättre storlek och högg glatt på balanspirkar.

En hungrig abborre!


Min tanke med resan till Granträsket var förstås att hitta lite större abborrar på ganska grunt vatten för att kunna filma deras beteende vid fisket, men tyvärr så höll de finare firrarna till på 6-7 meters djup. Jag gjorde ett par försök med undervattenskameran, men ljuset räckte helt enkelt inte till för att få någon användbar film.
Det är nog så att jag måste vara på plats vid sista isen utanför viken där abborrarna ska leka för att lyckas med att filma dem på riktigt.
Tyvärr så sammanfaller det med så mycket annat fiske som också är roligt - det är stressigt det här ...


Rustad för abborrexpedition!

 
Hunden gillar tältliv

160307
Lasse


Tillbaka