Laxtrolling

Våren är nog minst ett par veckor sen i år. Jag hade tänkt mig att gå in för laxtrolling direkt i början av maj, men jag har listat ut att temperaturen i havet bör ligga på minst 6° C innan det är lönt att börja släpa skedar kors och tvärs i Kvarken.
Rent taktiskt finns det en till sak att ta i beaktning. Börjar jag fisket för tidigt och fiskar tomt några gånger är risken ganska överhängande att jag tappat lusten på det tröstlösa harvandet precis lagomt till att laxen kommer igång - och missar det hela  ...

Så istället filar jag till utrustningen och studerar sjökort. Det går faktiskt att ladda ner gratis sjökort för Finland på surfplattan. Appen heter Sailmate. Så jag har stirrat på surfplattan så mycket att ögonen går i kors snart.
En annan väldigt fin hjälpmedel för laxfiske står vår kära SMHI för.
Länk

Rent fantastiskt bra!

Jag har en känsla att jag kanske har kommit fram till ett intressant område för laxfiske, men få se om teorin stämmer.
Det är inte omöjligt.


Så där ser startuppsättningen ut. Det kanske ser lite enkelspårigt ut med bara en sorts skeddrag, men det finns en tanke bakom det också. Skeddragen är nämligen väldigt fartkänsliga. Blandar man olika fabrikat så är sannolikheten stor att de kräver lite olika hastigheter för att fungera optimalt.
Använder man bara en sort så kan man anpassa farten mer exakt.

Jag har provat lite olika krokuppsättningar och det som verkar ge kraftigaste simrörelsen är en stor (6/0) enkelkrok monterad med krokspetsen på den kupade sidan av draget.
Vänder man krokspetsen åt andra hållet tappar skeden gången helt.

Känsliga saker ...

Djupriggsutlösarna har också blivit förnyade och ser ut på det här sättet numera.

Själva utlösaren heter Stonflo och är lite speciell på det sättet att man kan justera kraften den löser ut i med stor noggranhet. Mellan utlösaren och klämman går en kevlar lina i en siliconslang. Slangen hindrar dem att trassla ihop.
De bör funka fint.

I båten har jag gjort lite smärre förbättringar. Jag drog om bränslesystemet så att trollingmotorn får sin bränsle från båtens huvudtank. Då slipper jag att tanka lilltanken i en gungande båt mitt ute på havet. Oavsett hur försiktig man är så brukar det alltid hamna en skvätt soppa utanför tanken och efter det luktar det bensin i båten i ett par timmar.
Oskönt.

Därutöver monterade jag en liten nätt radio med två högtalare i hytten. Radion och högtalarna är vattentäta och har inbyggd bluetooth.
Det innebär att då jag kollar på nyheterna på surfplattan får jag ljudet via högtalarna.
En klar förbättring!

Vädret ser ut att slå om till lite bättre temperaturer till veckan. Preliminärt funderar jag att starta fisket mot nästa helg.
Om det inte blåser för mycket ...

Lasse
170514


Tillbaka