Sammanställning Vänern höst 2016

Ganska mäktig syn!

Jag jobbade stenhårt med wobblers ett par veckor före resan. Det blev Speedy i 3 olika storlekar dvs 9, 12 och 18 cm. Samt en vidareutveckling av Wobblern jag sålt på Blixtsport som blev döpt till Exsil i 9, 12 och 15 centimeter.
Jag gjorde faktiskt ett par små förändringar i tyngdpunkten och placeringen av noskeden.
Utan att testa resultatet före ...

Jag lovar att jag var nervös då jag testade gången på den första wobblern. Det hade inte varit roligt att förstå att man lyckats tillverka flera hundra wobblers som inte går att få simma vettigt.
Men den här gången lyckades jag över förväntan. T om de korta (9cm) simmar ettrigt med inbyggd ojämnhet i gången.
Finemang!

Så nu hade jag med mig en hel balja med wobblers. Tanken var att de wobblers som ger fisk skulle jag samla i en separat "All stars" - låda och de skulle få vinna trollingtävlingen för mig.

Allstars - lådan!

Sedan hade jag valt ytterligare ett gäng wobblers som jag lackade med ett tunt lager UV-lack från Cab coatings och klarlackade ytterligare ett tunt lager på det. Iden fick jag från den finska tidningen Uistelu (trolling) som jag abbonerar. I det senaste numret av tidningen var det en lång artikel om en wobblertillverkare som hade gjort ett lite halvvetenskapligt test och jämfört wobblers med och utan UV-lack i praktiskt fiske.
Han hade blivit UV-lack frälst ...
Intressant!

Här kommer två bilder på Exsil 9cm. Den övre bilden visar wobblers i vanlig dagsljus och ...


den nedre i sken av en UV-lampa.

Det syns rätt tydligt att den nedre av wobblers har fått sig en dusch UV-lack. Man kan nog bäst beskriva effekten som en blålilavitt skimmer.

För att ingen ska missförstå det här så här kommer en liten sammanfattning av olika färgbeteckningar.

Färg= En yta som absorberar olika våglängder av ljus och emitterar (reflekterar) andra. T ex gul färg reflekterar gul våglängd av ljus och absorberar de andra våglängderna. Vitt reflekterar alla våglängder av ljus och svart absorberar alla våglängder.

Fluorescerande färg = En färg som ändrar och reflekterar flera våglängder än sin egen. T ex gult fluorescerande färg tar flera våglängder och reflekterar dem som gult och upplevs då att lysa starkare.

Fosforescerande färg= Kan ta upp ljus och avge den sedan. Alltså lysa i mörkret - självlysande.

Uv-färg= Färg som reflekterar ultravioletta våglängder av ljus. Människan kan inte se uv - ljus, men vissa djurarter gör det. Typ vissa fiskar ...
Ungefär så där funkar det här med färgerna.

Resultatet av försöket var faktiskt riktigt intressant. Det lyste riktigt mycket av blålilaskimmer ifrån Allstars - lådan efter ett par veckors fiske.
Nog verkar det där fungera bra.
En dag då jag trollade med 10 beten samtidigt så lyckades ett bete ta de första fyra fiskarna.
Den var UV-lackad och de andra beten var inte det.
Slump? Eller kanske inte.
Det behövs nog lite mer testande innan jag törs säga något säkert.


De färger som fungerade bäst på resan. Uppifrån Vänerskräcken, Kariglitter och Solskenströmming.
Solskenströmmingen och kariglitter fungerade bra i alla storlekar, men Vänerskräcken fungerade bara i 12 cm längd. Lite märkligt det där. Slump igen?

I hård vind fick jag fler fiskar på de större wobblers dvs. Speedy-sik (18cm) och Exsil 15 cm. Men det blev mest öring som högg på dem. Laxarna föredrog mindre wobblers dvs 12 och särskilt 9cm.
Jag kollade bukinnehållet på de fiskar jag tog som matfisk coh de flesta hade mängder med småfisk i 5 cm längd i sig. Det var inte frågan om spigg utan yngel av siklöja eller sik tror jag. Trots att fisken hade fyllt hela sin buk med småfisk så kunde de inte låta bli att hugga på en wobbler på 18cm.
Glupska rackare!

Uppifrån Speedy-sik (18cm) och Exsil 15cm

Tandmärken på de större wobblers hamnade långt fram. Så öringarna hugger gärna mot huvudet på sina offer. Laxen tror jag fungerar lite annorlunda och suger i sig betet bakifrån. Alltså jag tror att det är så ...

I och med att det blåste rätt hårt mest hela resan så var det Speedy-siken som gav allra mest fisk. Men de få dagarna då sjön låg lugn fick de stora beten simma mer i fred.


Här syns storlekskilnaderna tydligt! Överst Speedysik, Speedy-löja och Exsil 9cm.
Jag kunde inte jämföra färger och beten i olika ljusförhållanden pga att solen tittade nästan inte fram under hela resan.


Kanske de två wobblers som gav mest fisk - förutom Exsil 9cm i färgen Solskenströmming och UV. Den var grym!

Jag provade skicka ner wobblers i olika djup ända ner till ca 8 meter, men det resulterade bara i några gäddor. Saktare fart än 6,5 km/h gav absolut ingenting, men det beror förstås på det att jag har trimmat in mina wobblers till den farten.

De nya utlösarna som jag hade knåpat ihop inför resan fungerade så pass bra så att jag tror inte att jag återgår till de vanliga utlösare någon mer.

Rekommenderas!

Fördelen var många.
De löste aldrig ut av sig själva oavsett hur mycket planerboardpulkan ryckte och studsade. Vanliga utlösare håller linan olika hårt beroende på ifall de är blöta eller torra. En gummisnodd håller för lika mycket oberoende av vädret. Gummisnoddar jag använde var 1,5 mm tjocka och 60 mm långa. De slits av vid ungefär 1,4 kg.
Det blir ett ordentligt mothugg!
Och om man för någon anledning vill ha ännu kraftigare mothugg (laxtrolling/gäddtrolling) så finns det tjockare gummisnoddar att köpa.

Det hela fungerar så här: På mina trollingrullar har jag flätlina underst som jag har skarvat ihop med 60 meter 0,45 monofil. Längs ut på den har jag en spölängd 0,35 mm monofil för att få wobblers att simma bra.
Vid fisket släpper jag ut lina tills skarvknuten mellan flätlinan och monofillinan kommer ut genom toppöglan på spöet och öglar fast gummisnodden på monolinan så att gummisnodden vilar mot skarvknuten. Då kan gummisnodden inte glida iväg.
Sedan sätter jag gummisnodden in i käftarna på utlösaren bakom låspinnen som sitter i mitten på käftarna. Obs! de röda utlösarna är så kallade sänkesutlösare med en låspinne.
Därefter knäpper jag fast karbinhaken på planerboardslinan och matar ut utlösaren på sin plats.
Då fisken hugger så slits gummisnodden av monofillinan och blir hängande på utlösaren - alltid!
Om en fisk inte orkar slita av gummisnodden så kan man veva in utlösaren i nästa utlösare närmare båten och tvärrycka med spöet. Då flyger gummisnodden av och man kan veva in lillfirren.

Jag kan tänka mig att gummisnoddar fungerar dåligt ihop med pulkor typ Mariestadspulkan och andra skitpulkor.
Jag använder Merirosvo från JIICEE. De drar ganska duktigt. Made in Finlaaand förstås ...

Jag tappade föstås en del fisk, men det skyller jag helt på det hårda vädret. Då sjön var lugn så var resultatet "knall och fall".
Precis som det ska vara.

Som det kommer fram i texterna från resan så hade jag kalasroligt fiske de dagar då det inte blåste alltför jävligt.
Jag är rätt säker på att snabbt fiskade wobblers klår löjtvättandet med hästlängder vid lugnt väder.

Om inte annat så är det mycket roligare!

161113
Lasse 


Tillbaka