Rossön - sammanställning
 

Beten som fungerat bäst

Här kommer en liten sammanställning om Abborrfisket i Bodumsjön och Lillflyn.
Först beten: I Bodumsjön går abborren djupt (+ 10 meter) och bottennära. Det beror nog på det att de äter huvudsakligen nors där. Så en glidtafspirk med en fluo-röd, orange eller pink myshka 10 cm under pirken ger mängder med fisk. Emellanåt kan man få på lite större abborrar också, men det blir mycket småfisk. Att bara skicka ner en myshka utan pirk i de djupen är rätt meningslöst. Balanspirkar fungerar inte så bra heller.

Det som fungerade bäst för mig var en silverfärgad Valio-pirk i 10cm längd med en ordentlig enkelkrok agnad med fiskbit i ca 9 cm lång nylontafs under pirken. Tafsen bör vara kortare än pirken för att motverka tjorv. Tyvärr så älskar gäddorna pirken också, men genom att kroken sitter i en nylotafs så brukar gäddhuggen resultera bara en tappad krok. Eller förvånansvärt ofta får gäddan syna isen uppifrån eftersom kroken ofta fastnar på utsidan av munnen på dem.

Jag tror att man ska fiska så här i Bodumsjön: Leta rätt på norsen i någon av djupgroparna och skicka ner en blank glidtafspirk försedd med en minimalisk myshka och försök att pimpla upp lite nors.
Eller ha med dig ett gäng småmörtar.
Tackla en pirk med en fiskbit enl. beskrivningen ovan. Genom att variera mellan en större pirk och en myshkaförsedd glidtafspirk så får du upp också de trögaste abborrarna.
Är du däremot på jakt efter ett nytt abborrekord så bör du rigga ut ismete med betesfisk. Var beredd på att tappa en hel del tackel för gäddorna. Som bonus lär du dra på någon öring emellanåt.

Djupkarta

Abborrarna hittar du i i anslutning till djupgroparna. Särskilt i djupfåran som går längs efter Långön.


I Lillflyn verkar fisket fungera på ett annat sätt. Det beror mest troligt på de enorma stim med mört som finns där. Och att mörten går lite högre upp i vattnet och grundare än vad norsen gör
Jakten på rekordabborren fungerar nog ändå likadant överallt. Ismete med betesfisk är det som gäller - i det här fallet ska man nog agna med en liten mört.
Annars fungerar balanspirkarna bra i Lillflyn. Och genom att förkorta linan efter varje fisk man får upp så lockar man abborrarna närmare och närmare iskanten. Ju högre upp de går desto dummare blir de. Och hugger hårdare efter beten.

En stor (simmande) myshka tyckte abborrarna också om. Och glidtafspirkar. Och Valiopirken agnad med en fiskbit. Och allt annat jag bjöd dem på.

Sök fisken efter den västra stranden. Du lär inte bli besviken.


160418
Lasse


Tillbaka