Isläget i Kvarken

Äntligen har det kommit så pass mycket snö på backen vid kusten att det går att köra skoter med gott samvete. Att köra på stenar som döljs av bara 10 cm pudersnö får mig alltid att tycka synd om den stackars skotern ...
Men som sagt så är läget bättre nu.


Tavastudden

Trots att vädret och vattenståndet var bra så gav inte den första fisketuren någonting. Mina vanliga "hot spots" var helt fisktomma om man bortser från mängder med spigg.

Spiggen verkar vara på frammarsch för jag kunde se stora mängder med unga spigg som inte var längre än 20 mm. Det tolkar jag som ett gott tecken för det bör vara spiggen och särskilt spiggungar som utgör huvudfödan för harren, öringen och abborren i havet. De större sikarna, tror jag, också suger i sig en spiggunge då och då.

Trots att jag tolkar de stora spiggmängderna som ett friskhetstecken i havet så är en massa helt obekymrade spiggar kring mormyshkan ett dåligt tecken på en fisketur. Då det är rovfiskar i farten gömmer sig spiggarna.  Och de få spiggar man ser brukar vara väldigt närvösa och pila iväg i vild panik emellanåt.
Så - den här gången fanns det ingen fisk inne.

Den stränga kylan vi hade här ett tag gjorde att havet frös så pass att jag började fundera på att fylla skoterpulkan med fiskegrejor och proviant och åka över till Holmön och kanske ända till Holmögadd för att se ifall harrstammen har återhämtat sig.
Men först gick havet så väldigt hög att det blev världens stöpa på isen. Det låg 20 cm issörja på isen och det tar ner lusten på expeditioner ganska rejält.

Men då isarna torkar upp så ...

Jo - jävlar. Igår på lördag hoppade jag på skotern för att kolla hur det ser ut på isarna mot Holmön.
Och kunde konstatera att från Tavastudden såg man öppet vatten i alla riktningar så långt ögat nådde.

Alltså - inget Holmöfiske i år.

Jag brukar klaga jämt över det märkliga vädret, men Kvarken ska väl inte riva i mitten på Februari.
Nog är det lite konstigt.
Isläget

Nåväl. Det finns något positivt med den tidiga islossningen också.

Fisket vid Tavasten och på många andra ställen utefter kusten kommer nog att bli riktigt bra.

För det bästa kustfisket har jag alltid varit med om då det ligger is bara inne i vikarna och havet skvalpar isfritt utanför.

Man får ju hoppas i alla fall!
160221
Lasse


Tillbaka