Kvarken 120617

Vädret och vinden var i det närmaste optimala för havsöringsfisket. Mulet med lite regn i luften och sydliga vindar. Vattentemperaturen var bra den med. Termometern visade temperaturer mellan 9-12º C.

Men första ett par timmars trolling gav endast friskt luft.

Sakta sökte vi oss längre och längre ut för att vattnet i vikarna såg väldigt brunt ut. Humusfärgat vatten och öring går inte speciellt bra ihop.
Eller rättare sagt inte alls.

Slutligen hittade vi ett strömsatt sund där vattnet var klart. Vi trollade runt området utan att känna ett nafs.
Ofta har jag varit med om att öringen ska ha beten fiskade i en viss riktning. Tyvärr så vet jag inte om den rätta riktningen är mot eller medströms. Troligen har riktningen dock med strömmarna och göra.

Så jag bad Ronny att vända om båten och ta samma rutt åt andra hållet.


Då började det hända saker.

Vi gjorde en markering på plottern för varje hugg och ganska snart kunde vi konstatera att fisken stod (jagade) något vid sidan om sundet relativt långt ut från land.

Efter fikapausen var vi åter igång och trollade mot öringstället, men den här gången körde vi ytterligare några tiotals meter längre ut. Plötsligt fastnade paravanen längts ut på utsidan i sjön och det började mata ut lina från rullen.

Fisk!

Ganska snabbt förstod vi att vi fått på en större fisk. Fisken var och välvde i ytan långt bakom båten och istället för småknyckar gjorde den längre sugande rusningar.

Fighten blev ändå ganska odramatisk och rätt snart fick vi in fisken i håven.
Fisken vägde 5680g och högg på en Speedy-spigg i färgen Royal.
Betet gick nog väldigt högt i vattnet, för den lilla wobblern har inte så mycket djupgående (< 50cm) och dessutom fiskade vi den bakom en paravan med bara 15 meters släplinelängd.

Vi såg tydligt att öringarna inte gick nära land den här gången utande  gick hellre lite längre ut vid djupare vatten, men högg ändå beten som fiskades ytligt.
Intressant!
120619
Lasse


Tillbaka