Fortsatt kroktestande

Jag har inte kunnat släppa det här med att testa krokar.
Jag vet - jag är obotlig.

Då jag skulle testa krokarna snöade det lite lätt med blötsnö. Bandet som jag använt som fäste för krokarna blev blöt och jag började få helt andra resultat än tidigare. Resultatet kunde skilja med flera kilo.

Det här duger inte.

Men på Internet kan man hitta de mest fascinerande saker.
Tex det här
Proffsen verkar mäta krokstyrkan genom att dra med en ögla av ståltråd i botten på krokgapet.
Hmm.

Efter lite funderingar ändrade jag på mitt kroktestrigg.
Och Voilá!!!

Nu får jag lika resultat gång efter gång. Testet är förstås väldigt elak mot kroken. Nu har jag dragit i botten av krokgapet med en ståltråd som är 1,2 mm i diameter. Krokgapet får ingen stöd av ståltråden som den får av brosket i käften på en fisk, så testet beskriver inte verkligheten vidare bra. Men man får en siffra som möjliggör att man kan jämföra olika krokar mot varandra.

Så här mycket tål krokarna för några av de olika myshkamodeller och storlekar som jag tillverkar.
Serie Kikmete:     Lillen (stl 14) 4 kg
                            Tolvan (stl 12) 5 kg
                            Tian (stl 10) 6 kg
                            XL (stl 8) 7 kg (Harriet, Sjurygg lika)

Loordi (stl 8) 6 kg
Draggen (stl 10) 3 kg
Bjenmyshkan (stl 12) 6 kg.

Sedan testade jag lite olika krokar bara för skojs skull. Eller för vetgirighetens skull. Testet bekräftade det som jag har haft på känn. Mustad Signiture som jag använder till serien Kikmete är väldigt, väldigt starka jämfört med andra krokfabrikat som jag testade. De är sega och spänstiga och går inte av utan man kan dra dem helt raka utan att de knäcks.
Fina krokar!
Samma gäller för de olika metkrokar jag använder till t ex Draggen och Bjenmyshkan. De knäcks inte heller, utan då man belastar dem för mycket dras de raka.
Metkrokarna känns hårdare och spänstigare i fingrarna än vad flugkrokarna gör, men tydligen blir man lite lurad där. De är inte speciellt mycket starkare - eller vissa är rent av svagare. Men jag gillar den lätt inåtböjda krokspetsen för den verkar kroka fisken så fruktansvärt bra utan att man måste ta till världens mothugg. Så jag fortsätter nog att använda dem i alla fall.

Efter testet, då jag filosoferade över en kaffekopp, kom jag plötsligt ihåg att jag hade inhandlat en serie karpkrokar för att kolla ifall jag kunde använda dem i myshkatillverkningen. Och glömt bort dem.
Nu kom krokarna fram och jag testade dragstyrkan på dem också.

Alltså - det där var grejer...

En av krokarna var väldigt kort och liten på alla de sätt fast tillverkaren hade angett att den är i storlek 8.
Den höll 8 kg.
Jag har redan gjort en prototyp av en myshka med den kroken. Myshkan blir mindre (kortare) än draggen och har en krokögla.

En av krokarna såg något kraftigare ut än de andra utan att för den skull vara överdimensionerad. Storleken på kroken var 8 och krokgapet på den var lika stor som i Signiture-krokarna i storlek 8.
Jag hängde upp kroken och belastade den mer och mer. Vid 10 kg var kroken helt opåverkad. Likaså vid 11 kg. Vid 12 kg såg man att krokgapet hade öppnat sig något.
Vid 13 kg small linan av och kroken flög i sin väg.

!

Den där ska jag använda till en ny myshka.
Storbjen vore nog ett lämpligt namn.
Det där blir nog den första myshkan i världshistorien som duger till att ta en hälleflundra med...


120107
Lasse


Tillbaka