Tjyvviken 101216

Väderprognosen lovade sydlig kuling och vattenståndet skulle gå upp från -30 cm till +30 cm.
Då ska det finnas fisk i Tjyvviken.
Vid gryningen försökte Herman och jag hitta något ställe där det gick att vada ut på isen utan att få vatten i stövlarna. Det var inte lätt, men till slut låg vi på våra liggunderlag och försökte få syn på någon fisk.

Och de fanns där.

Både harrar och sikar passerade pimpelhålet i nästan jämnt flöde. Man kunde se att de flesta firrarna var stressade och bara skyndade förbi pimpelhålet, men sedan fanns det firrar som kände sig väldigt sugna på en mormyshka.
Bland sikar och harrar fick jag faktiskt också se en havsöring. Fisken gled fram i synfältet mot myshkan, men då jag darrade myshkan så försvann öringen så snabbt att ögat inte riktig hann se rörelsen.

Öringar är försiktiga fiskar.Herman drillar


En fin harrFilmandet då?
Nja - jag fick fram en väldigt pedagogisk filmsnutt.
Det är inte lätt att filma firrar.

Jag är helt säker på att fisken skyggade för belysningen, för jag fick inte se en fena så länge som jag hade lampan på.


Man kan summera dagen med att det fanns gott om fisk i farten, men storleken på dem lämnade lite kvar att önska. Det mest glädjande var det stora antalet harryngel som var i rörelse. De fanns ända från knappa 10 cm längd upp till ca 7 hg. De bådar gott för harrstammen.
De flesta sikar som vi såg var också små. De största sikar som vi såg låg i 5-6 hg klassen.
Den bästa myshkan var Draggen så klart. Fast fisken fanns i mängder så var de inte speciellt bra på hugget och betedde sig rätt skyggt. Koppar och nyckelpigan var klart de bästa färgerna.

Så trots det hårda vädret blev dagen riktigt lyckad.

101220
Lasse

 

Tillbaka