Fågeljakt 101213

Jakt och fiske är ju lite av en berg- och dalbana. Vissa gånger går allting ens väg. Vädret är fint, utrustningen fungerar som den ska och viltet/fisken är samarbetsvillig.
 
Och sedan har vi dagar som gårdagen.Morgonen började med att jag kom i kontakt med en betande orrflock. Jag kunde enkelt smyga mig till ca 150 meter och ville först knäppa några foton innan jag skulle skjuta.
Det gick bra.
Men då jag skulle ta fram studsaren flyttade fåglarna på sig ett par hundra meter.
Pulsande i lössnön kom jag slutligen till nytt skottläge och då jag la mig ner flaxade fåglarna iväg ett par hundra meter till. Det var inte så att jag hade skrämt dem utan hellre att de i den hårda kylan hade bråttom att få i sig så mycket mat som möjligt och därför bytte de träd hela tiden.
Ett flertal gånger kom jag till skottläge, men tupparna inom skotthåll var alltid täckta med grenar och de fåglar som satt öppet till var hönor. Och orrhönorna är fredade så här års. Till slut tappade jag kontakten med orrflocken utan att ha kunnat skjuta ett skott.

Något senare såg jag en tjädertupp sittande i en tall vid kanten av ett kalhygge. Efter en kort ansmygning låg jag på 176 meter enligt avståndsmetaren från den riktigt fina tuppen som satt lugnt på sin gren.
Kanonläge.
Jag fick perfekt stöd för bössan och hårkorset satt helt stilla i sidan på fågeln.
Efter smällen hann jag se hur fågeln tumlade ner från trädet.
Ja - det här gick ju bra!

Efter en stund kom jag fram till trädet och redan från håll såg jag tallbarren som fågeln hade tappat ner då den hade betat i trädet. Några dun låg också i snön.
Men var är fågeln?
Jag sökte i större och större cirklar runt trädet, men hittade inga spår av fågeln. Finnspetstiken var också med i sökandet, men drog iväg efter ett tag.
Fågeln fanns bara inte där. Dvs skogen 1 Lasse 0.

Sedan slogs jag av en tanke.
Vad var temperaturen då jag sköt in bössan.
Kring -5º C.
Vad är temperaturen idag.
Kanske -17º C.
Går bössan rätt då?

Efter ett testskott kunde jag konstatera att bössan sköt ungefär 8 cm lägre än jag trodde.

Klantigt?
Jovars.

101214
Lasse

 

Tillbaka