Vy

Kikmete.se

Blänker inte pälsen längre? -  8 lååånga år senare ...

länk

Jo. Det är lite kul att läsa sina egna gamla texter och jämföra hur annorlunda man tänker efter att man gått in ordentligt och grävt fram info och försökt verkligen förstå sig på någonting.

Under åtta år.

Jag hade insett att det finns ett problem, men jag hade inte en aning om hur stort problemet var. Och att jag och de flesta människorna i världen är drabbade av dåligt kost. Och att lösningen inte går att skaka ur en pillerpurk eller skära bort med en vass kniv (heh heh).

Du kanske har hört orden: Det metabola syndromet, Den västerländska sjukan, Fetmaepidemin.
De är alla ganska avancerade lite vetenskapligt klingande uttryck som har något olycksbådande över sig. Lite som om man skulle se horisonten plötsligt mörkna till - då man guppar 10 distanser utanför kusten i Norge sittande i en en 4,5 meter lång plasteka med en 8 hk, gammal och trött utombordare.

Det här ser inte bra ut.

Vad är det som ligger bakom uttrycken?

Enkelt uttryckt det här: Folk blir allt fetare, får diabetes och problem med åderförkalkning (läs hjärtproblem).

?

Men alla vet ju att man ska äta mångsidig och varierande kost med mycket frukt och grönsaker och så lite fett som möjligt.

Så här ska fördelningen se ut:

SLV, Livsmedelsverket:
Fett: 25-35 E%
Protein: 10-20 E%
Kolhydrater: 50-60 E%

De bakomliggande orsakerna till kostrekommendationen är följande: För mycket protein är dåligt för njurarna och orsakar cancer. Fett gör folk feta och orsakar högt kolesterol som täppar till blodkärlen. Särskilt farligt är det mättade fettet som smör och annat animaliskt fett som helst ska bytas ut mot margarin och växtoljor. Mängden kolhydrater (potatis, ris, pasta, bröd mm.) kommer från matematiken: 100% - fett och protein = mängden kolhydrater som folk ska få det mesta av sin dagliga energi ifrån.
Därutöver ska man inte äta för mycket kalorier och röra på sig mycket för att hålla igång förbränningen.
Det ska vara kalori in = kalori ut!

Annars blir man fet, sjuk och snart också död.

Vad skulle du tro om jag skulle säga att allt det där är bara svammel och idioti och totalt uppåtväggarna FEEEL!
Att man inte blir fet av fett. Att kolesterol är inte farligt. Att det är växtoljorna, margarinet, frukten, stärkelsen och sockret som är farligt. Att det inte går att motionera bort fetman.

Nu har nog gubben blivit galen - tänker många ...

Men tallriksmodellen och energibalansen är faktiskt bara dumheter. Och därför blir folk bara fetare och sjukare fast de äter fettsnålt och räknar kalorier med räkneverket glödande.

Boven är förhöjt blodsocker och insulin. Det låter inte som några farliga saker, men de är ändå orsaken till hela problemet.
Äter man kolhydrater i form av stärkelse (typ mjöl, potatis mm.) och socker (också frukt) så åker blodsockervärdet upp. Högt blodsocker är inte bra för kroppen och därför producerar den insulin i bukspottskörteln som den pumpar in i systemet för att få ner nivåerna. Tyvärr så hjälper insulinet till med att spara energiöverskottet i form av fettceller på lämpliga platser i kroppen. Och kulan växer ...

Så istället för formeln "kalori in=kalori ut" ska det se ut så här:
Högt blodsocker = mycket insulin = lagrad fett i kroppen.

Högt blodsocker påverkar folk på ett annat sätt också. Efter en kolhydratrik måltid åker blodsockernivåerna berg-och dalbana och det orsakar hungerkänslor och sötsug. Och de känslorna åtgärdas med mer snabba kolhydrater följt av mer insulin och kulan växer lite till ...

Och det är inte allt.

Högt blodsocker och höga insulinnivåer är lika bra för blodkärlen som en stålborste. Och kroppen lagar skador i blodkärlen med (fanfar!!!!) KOLESTEROL!!!
Problemet är bara att ifall man inflammerar sina blodkärl med blodsockerhöjande kost så blir det för mycket lagningar i kärlen och till slut så slutar blodet att kunna cirkulera på sinom ställen. Typ vid hjärtat.
Och det kan bli ett problem som gör att man går från att meta med mask till att odla mask.
Det blir så att säga färdigfiskat.

Margarin och de nyttiga fleromättade växtoljorna då? De måste väl ändå vara bättre än det faaarliga mättade fettet.
NIX!
Margarin är skit. En billig industritillverkad produkt som är tillverkad av dåliga råvaror, smaksatt med onaturliga tillsatser och sålt med mördande reklam. Var rädd för margarin och växtoljor för de innehåller mängder av omega 6. Omega 3 är en bra fett som man får av fet fisk, bra ägg och gräsbetande köttdjur. Omega 6 får vi av värdelöst industrimat och köttdjur som är uppfodrade med kraftfoder.
Problemet är balansen mellan omega 3 och omega 6.
 
För mycket av omega 6 är som en stålborste mot blodkärlen. Och kolesterolet börjar laga ...
Sedan är det färdigfiskat. Igen.

Kolesterolet är inte ett problem utan det är en livsviktig del av våra kroppar. Att trycka ner kolesterolvärdet med piller är som att behandla hjärntumörer med huvudverkstabletter. Smärtan är borta, men ... 
Istället för att koncentrera oss på högt kolesterol bör vi åtgärda inflammationerna i kroppen genom att äta vettigt.
Allt annat är riktigt korkat. Det finns inga piller som löser problemen med felaktig kost.


För att göra listan med problemen än värre så orsakar ätandet av snabba kolhydrater: demens, cancer, magbesvär, prostatabesvär, karies, hudproblem och fan och hans moster.

Den senaste forskningen visar att mjölkfett (grädde, smör mm.) är inte farligt utan hellre nyttigt och dämpar inflammationer. Mättat fett i form av fet fisk är nyttigt och dämpar inflammationer. Mättat fett från djur som är vettigt uppfödda är nyttigt och dämpar inflammationer. Fett från växtriket typ avocado och rätt tillverkat kokosfett är nyttigt och dämpar inflammationer.

Så ät fettsnålt = bli sjuk!

Här kommer tusendollarsfrågan - Så hur ska man äta då?  

Försök få en mental bild an en sumobrottare. En dallrande fläskberg som går runt i en ring iklädd bara i en blöja.
Det är nog allt man inte vill bli - eller hur?
Så det vore nog en bra idé att göra precis tvärtom än de gör.
Märkligt nog så äter de en strikt lågfettkost med typ 10% av energin från fett, 20 procent från protein och resten från kolhydrater. Och sköljer ned maten med öl.

Alltså -om man, äter tvärtom så blir det mycket fett och lite kolhydrater och ingen öl. Överätande av protein är fortfarande inte nyttigt - så rubba inte det för mycket.

Äsch - skämt åsido.

Vill du behålla hälsan så bör du vara försiktig med kolhydrater och dålig industrimat. Laga maten själv av bra råvaror. Skit i läsk, godis, chips och bullar.

Vill du gå ner i vikt så måste du begränsa intaget av kolhydrater till max 20 g/dag. Ät kött och fisk med (ovanjord) grönsaker med mycket nyttigt mättat fett i såsen. Drick inte mycket alkohol - det stoppar viktnedgången.

Det är allt du behöver göra. Och kilon kommer att rasa utan att du motionerar, går hungrig eller behöver räkna kalorier.
I och med att vikten går ner så kommer nog lusten att röra på sig tillbaka också.

Men att försöka springa bort övervikten och/eller svälta bort den kommer att göra dig något fetare på sikt. Istället för bantning måste man ändra sin livstil och kosthållning - permanent.
 
Och så småningom börjar pälsen blänka igen!

 070115 Lasse 

Tillbaka